Легенда џеза добио документарац од четири сата!

 

Култни jazz пијаниста, Chick Corea одржаће са својим Elektric Bandom ексклузивни концерт, 1. јула у Комбанк Арени. Овај концерт је део светске турнеје са којом Chick Corea обележава свој 75. рођендан а на сцени Арене, у смањеном, интимнијем простору, наступиће са врхунским именима светске музичке сцене – Dave Weckl на бубњевима, John Patittuci на басу, Еric Marienthal  на саксофону, Frank Gambale на гитари.

Као саставни део прославе, снимљен је и објављен документарни филм под називом “Chick Corea: Тhe Musician” који прати четворосатни видео материјал са Chickovih наступа међу којима је и прослава у Блу Ноту. У овом специјалном документарцу појављују се истинске легенде џеза – Herbie Hancock, John McLaughlin, Bobby McFerrin, Wynton Marsalis и мн. др.

“Моји лични успеси одувек су били резултат тога што сам следио своја најдубља интересовања, постепено усвајао нова знања о њима и тако увећавао своје способности.” – изјавио је недавно Chick о тајни свог успеха и додао: “Моја “тајна” је да сам увек ученик, никад учитељ као што остали претпостављају. Увек сам давао све од себе да нађем уметнике и музичаре високих способности и креативности – да радим за њих и са њима – и да посматрам како они постижу резултате како бих исто то применио на себе. Овај приступ је добро утицао на мене.”

Као пијаниста, композитор и вођа бенда, Chick Corea је достигао култни статус на музичкој сцени и ушао у џез “Кућу славних”. Један је од највише номинованих уметника у историји Grammy награда са чак 63 номинација и освојена 22 признања као и одређени број Латино Grammy награда. Од класичног стила до авангарде, бебопа до јаzz-rock fusiona, дечијих песама до камерних и симфонијских дела, Chick је додирнуо запањујући број музичких база у каријери поигравајући се са бендовима који разбијају жанрове. У својој дугогодишњој каријери сарађивао је са великим бројем истакнутих музичара међу којима су: Miles Davis, Stan Getz, Dizzy Gilespie, Herbie Hancock, Paco de Lucia, Gary Burton, Stevie Wonder, Chaka Khan, и мн. др.

The Chick Corea Elektric Band је један од неколицине jazz ансамбла који су истински унели револуцију у уметничку форму. Њихов истоимени деби албум из 1985. године, дошао је као гром из ветра неба, спајајући јazz, rock, латино и функ са звучним изумима који и даље звуче футуристички.

 

Top