Филм о Нику Кејву на Белдоксу

 

Пројекцијом филма "Још једном с емоцијом", Ендруа Доминика, 8. маја у 20.30, у Великој сали Сава центра почиње 10. Белдокс, који у години јубилеја доноси прегршт новина, филмова и, први пут, регионални маркет документарних филмова.

Сам одабир филма као што је "Још једном с емоцијом" указује на велике амбиције које има овогодишњи Белдокс. У питању је величанствено документарно остварење, рађено у црно-белој техници о стварању сада већ легендарног албума "Skeleton Tree" Ника Кејва, наравно са његовим саставом The Bad Seeds.
Оригинално замишљен као перформанс, филм нас увлачи у нешто много значајније са чиме се и сам редитељ Доминик суочава, а то је трагична позадина писања и снимања тог албума. Филм чине испреплетане нарације снимљеног перформанса новог албума Bad Seeds и интервјуи и снимци које је сакупљао Доминик. Као резултат имамо филм тако комплетан, суров и сиров, истински тестамент једног уметника који покушава да пронађе излаз из таме.
Филм је премијеру доживео у Венецији прошле године, након чега је приказан у више од 30 земаља, остваривши изванредан успех широм света. Редитељ Ендру Доминик познат је по играним филмовима, почев од изванредно филма "Chopper" са Ериком Баном, који је радио у Аустралији и који му је отворио врата ка Холивуду, до високостилизованих драма "Кукавичко убиство Џесија Џејмса" и "Killing them softly" са Бредом Питом, са којима се доказао као аутор од којег се очекују специфична остварења. Тако је и са филмом "Још једном с емоцијом", који у својој снази никога не оставља равнодушним.
10. Белдоkс биће одржан од 8. до 15. маја паралелно у неколико београдских дворана, где ће бити приказано више од 80 филмова у различитим програмским целинама. Већина наслова доживеће на Белдоkсу своје европске или светске премијере. Белдоkс ће отварање уприличити у Сава центру, а остали програми биће у Дворани културног центра, Дому омладине Београда, у Великој сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој и у сали “Динко Туцаковић” у Кинотеци у Косовској. Први пут, у оквиру Белдоkса биће одржан и маркет документарних филмова, суфинансиран средствима програма Европске уније, Креативна
Европа.

Top