SERBIA MARATHON SERIES

У оквиру „Serbia Marathon Series“ кампање, која је званично почела данас, планирају се три трке које ће се трчати на Новом Београду, где се на старту и траси планирају разни музички и други забавни садржаји, а циљ све три трке биће у Штарк Арени где ће тркаче дочекати више хиљада гледалаца. Музика, мажореткиње и светлосни ефекти даће посебан угођај на циљу. Фестивал трчања у Арени биће јединствен на светској тркачкој сцени. Планиран је оригиналан сценарио који ће све присутне оставити без даха.

„Serbia Marathon Series“ чине три трке:
Serbia Run 10k/5k10к/5к (датум трке 04.11.2018. године)
Serbia Run 10k/5k 10к/5к (датум трке 30.03.2019. године)
Serbia Marathon 42к/10к/5к (датум трке 03.11.2019. године)

“Атлетски Савез Србије (АСС) је дао себи за обавезу, да користећи своја искуства и кроз своје канале мотивише широку популацију да трчи. Желимо да афирмишемо и убрзамо развитак рекреативног трчања као начина живота, новим и другачијим приступом, уз помоћ свих релевантних фактора. Ту су организатори уличних трка пре свега из Србије, па онда и региона, који су главни мотори тркачког покрета у својим срединама, а сремни су да нас подрже. Такође имамо веома важну институцијалну подршку градских власти. Овом приликом се захваљујем господину Весићу на доласку и институцијалној подршци коју нам пружа Град. Желео бих да се захвалим и организаторима трка из Србије који су се одазвали нашем позиву да дођу на ову Пресс конференцију. Верујем да ћемо заједно, они и ми креирати већу и бољу тркачку заједницу у Србији.”, изјавио је директор АСС, Слободан Бранковић.

На догађају 4. новембра у “Штарк Арени” припрема се и промоција атлетике за најмлађе под називом „Атлетски изазов“. Активност је намењена за све клинце и клинцезе од 4 до 8 година који желе да се опробају у многим атлетским, тркачким и нетркачким дисциплинама.

“Масовне уличне трке, као што је познато, имају вишеструки позитиван утицај, како на популарност града, тако и на свеукупно ментално и физичко здравље становништва. Тренд трчања већ постоји у Србији али је нопходно да се подигне на већи ниво и уведе на велика врата у културу живљења обичних људи, позиционирајући Србију као тркачку нацију. АСС је кредибилна организација чији ће искусни тим, верујемо, у наредном периоду направити највећу, одрживу трку у Србији, признату од стране Европске атлетике и АИМСА-а (Светске организације уличних трка). Град је спреман да подржи серију уличних трка у организацији АСС-а иза које стоје светски признате Асоцијације. Наглашавам да у овом случају Град Београд, осим институционалне подршке, неће трошити буџетска средства на организацију ових трка. Позивам грађане Београда и Србије да заједно подржимо изузетну иницијативу АСС-а.”, додао је заменик градоначелника Горан Весић.

Ране пријаве за прву трку отворене су од данас (19. јула), а цена тркачког пакета осмишљеног према потребама тркача, износи 1500 динара. Тркачи који се буду пријавили у првих седам дана, закључно са 26.07. моћи ће да бирају сами свој тркачки број.

“Предвиђамо од 7 до 10 000 учесника већ на првој трци заказаној за 04. новембар ове године. Биће примењени сви светски стандарди, сертификована стаза и 5 звездица ЕА које гарантују највиши ниво организације. Тркачима обећавамо осим највиших стандарда и забаву на старту, стази и циљу, те квалитетне окрепе дуж стазе. Учеснички пакет осмишљен од стране тркача за тркача са најквалитетнијим ДриФит мајцама, финишерским медаљама, забавом дуж стазе као и посебан спектакл на циљу у Штарк Арени. Очекујемо више хиљада навијача, са визуелним и аудио ефектима, као и многим другим забавним садржајима. Желимо да направимо на циљу у Арени фестивалску атмосферу и невиђено дружење за тркаче.” изјавио је Дарко Савић, саветник и члан организационог одбора Serbia Marathon.

Заштитно лице Serbia Marathon-а, европска и светска шампионка Ивана Шпановић позвала је све грађане Србије да 04. новембра заједно истрче једну од дистанци прве Serbia Marathon Run трке:
“Као професионални спортиста свесна сам да добре припреме, организован тим и јасни циљеви чине 90% посла. Драго ми је да се АСС, иза кога стоје организације више озбиљних атлетских догађаја укључио у организацију овог професионалног и рекреативног тркачког хепенинга. Јако сам поносна да сам позвана да и ја помогнем промоцији Serbia Marathon Run-а. Позивам све грађане Београда и Србије да 4. новембра заједно истрчимо једну од дистанци првог Serbia Marathon Run-а. Није важно колико, важно је да трчимо”.

Припреме догађаја трају већ неколико месеци, а како би све прошло у најбољем реду за тркаче и остале учеснике битна је детаљно планирана организација и професионалци који имају искуства у организацији врхунских догађаја овог типа.

“Не желимо да препустимо ни једну ставку организације случају. Због тога користимо искуства и приступе највећих светских организатора уличних трка. Четири године организујем Бањалучки полумаратон по многима једну од најбоље организованих тркачких догађаја у региону. Желим да кажем да на Serbia Marathon Series примењујемо прецизан и рационалан план комплетног догађаја систематизован кроз процесе припреме планирања и реализације. Посебну пажњу придајемо маркетингу уз добру подршку јавних сервиса систематски користимо социјалне медије (Фејсбук, Инстаграм, Твитер и друге). Такође, морам да кажем да имамо и један бонус, а то су организације трка у Србији које су већ окупљене око Атлетског Савеза Србије. Желимо да им помогнемо својим искуством и на конкретне начине. Од њих очекујемо да нас промовишу међу тркачима у свом окружењу. Са будућим спонзорима желимо да успоставимо транспарентне и партнерске односе и на тај начин остваримо успешну сарадњу.” на крају је додао главни менаџер Serbia Marathon-а, Владимир Селец.

Пријаве за прву трку “Serbia Run” 10к/5к могу се попунити на званичној веб страници www.serbiamarathon.com. Такође, све активности и додатне информације сви заинтересовани могу потражити и на друштвеним мрежама “Serbia Marathon” – Фејсбук, Инстаграм и Твитер, где кориснике ових мрежа очекују многобројна изненађења у наредним данима.