Loading Догађаји

ПАРНИ ВАЉАК

Детаљи

Датум:
8 новембра
Време:
8:30 pm - 11:30 pm
Догађај Categories:
,

Легендарни рок бенд Парни Ваљак прославиће 44 године постојања великим београдским концертом 8. новембра (20:30) у Штарк Aрени, у оквиру турнеје пригодног имена „Рунда 44“. Настао на темељима чувене загребачке Групе 220, званично основан 11. новембра 1975. године, Парни Ваљак је управо у Београду забележио свој први наступ 29. новембра исте године на концерту више група у Хали спортова.

„Могу одговорно тврдити да још увијек свирамо са једнаким гуштом. У глазби је битно, а мој бенд држи та срећа, да смо сви заљубљеници свог посла. Ми заиста волимо свирати, веселимо се на бини и то се преноси на публику. Иза свега стоји жар свирања“, објашњава суштину 44-годишњег постојања Парног Ваљка главни аутор и гитариста Хусеин Хасанефендић-Хус.

Од почетка предвођен Хусом и харизматичним певачем Акијем Рахимовским, Парни Ваљак је током своје изузетне каријере објавио двадесетак студијских, неколико лaјв албума, мноштво компилација и неколико видео издања, прошавши кроз бројне промене поставе, а у колективну свест на овим просторима урезали су се мноштвом безвремених хитова какви су „Лутка за бал“, „Страница дневника“, „Неда“, „Ухвати ритам“, „Јесен у мени“, „Угаси ме“, „Све још мирише на њу“, „Заставе“, „Сунчаном страном“…

„Добра пјесма увијек нађе пут. И сад снимамо пјесме које постају хитови, бар по томе како их људи пјевају по концертима“, истиче Хус.

Креативну моћ Ваљак показује и јесенас објављеним студијским албумом „Вријеме“ (Croatia Records), на коме се уз пет претходно необјављених песама, налазе и синглови из последњих неколико година: „Само ти (Norma Belle)“, „Пролази све, зар не?“, „За мало њежности“, „Опет се смијем“, „Љубав“, „Вријеме“, „Кад немаш куд“ феат. Тина Кресник и „Откуд ти право“.

„Управо је наслов турнеје ‘Рунда 44’ произашао је из стиха из пјесме ‘Кад немаш куд’ с новог албума – ‘Не знам која рунда, ал’ још увијек стојим’. Рунда 44 је израз из спортског жаргона за нашу 44. годину на сцени“, кажу у Ваљку.

хттпс://њњњ.yоутубе.цом/њатцх?в=кздррyqФрн8

Парни Ваљак је током 44 године био и остао један од највећих, најутицајнијих и најпопуларнијих бендова бивше Југославије, добитник бројних „Порина“ и мноштва осталих награда и признања, чији је музички стил с годинама еволуирао, али је остао веран свом изворном рок изразу и претежито љубавној тематици. Од оснивања 1975. године у Загребу до данас, изузев кратке паузе 1988. и неактивности од 2006. до 2009. године, Парни Ваљак је одржао на стотине концерата, који остају упамћени по одличној повезаности с публиком и врхунској музичко-сценској изведби, коју увек прати продукција и организација светског квалитета. О унутрашњој динамици између њега и Акија, и односима унутар бенда 44 године касније, Хус каже:

„Имамо свијест о жртви и километражи, о свему што смо проживјели заједно и једно дубоко уважавање чињенице да смо се заиста борили да дођемо у позицију у којој смо сада. Таман да ништа друго не постоји, то је велика ствар. Ми смо различити људи, али имамо неке моменте које дијелимо. Постоји међусобно поштовање свих у бенду и пријатељски однос који је чвршћи од уговора, јер га немамо!“

Улазнице за концерт „44 Рунде“ Парног Ваљка у Београду 8. новембра биће у продаји од среде 17. априла на благајни Штарк арене и осталим продајним местима Тицкет Висион-а, односно преко њњњ.тицкетс.рс, и коштају 1.800 динара за партер, док су за трибине 1.800, 2.000, 2.500 и 2.800 динара, односно 15.000 динара за ложу.

https://www.facebook.com/events/2281092485273684/