Врхунски музичари у Београду 1. јула

 

Легендарни састав предвођен једним од култних џез пијаниста, Chick Corea Elektric Band гостоваће у Комбанк Арени 1. јула 2017. године, а ова ексклузивна турнеја део је прославе Chickovog 75. рођендана. Београд ће бити домаћин овог квинтета класичног састава који поред пијанисте Chick Corea чине и врхунски светски џез уметници, Dave Weckl на бубњевима, Eric Marienthal на саксофону, Frank Gambale на гитари као и чувени басиста John Patitucci.

John Patitucci, композитор и басиста, своју музичку разноврсност исказује истраживањем различитих праваца, кроз соул и рок, преко блуза, џеза до класичне музике. Широм света, John је наступао са својим бендом али и џез визионарима међу којима су: Chick Corea, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Stan Getz, Pat Metheny, Wynton Marsalis, Joshua Redman, Michael Brecker, McCoy Tyner, Nancy Wilson и мн.др. 
Чувени гитариста Frank Gambale, заблистао је на ЛА сцени раних ’80их година прошлог века, а метеорски успон ка слави потврда је његовог невероватног талента и стила који је магазин Rolling Stone назвао „опаким“. Са више од 250 песама и преко 20 албума, његова музика је мешавина различитих стилова од рока, функа и јазза до Р&Б и латино звукова. Као врхунски гитариста, Гамбале је творац нове sweep picking технике коју је усавршио до уметничког нивоа, а она је сада неизоставни део сваког речника гитаре. Његово умеће на шест жица и бескрајна визија унели су револуцију у музици. 
Мајстор саксофона, Eric Marienthal, започео је професионалну каријеру 1980. године са познатим трубачем Ал Хиртом, а након повратка у Лос Анђелес постаје члан Chick Corea Elektric Banda са којим је снимио шест албума и освојио две Grammy награде. Сарађивао је са познатим уметницима попут Elton Johna, Barbare Streisand, Billy Joela, Stevie Wondera, Dionne Warwick, Burt Bacharacha, Aaron Nevillea, Johnny Mathisa и B.B.King. Последњи од осам соло албума носи назив Бридгес, а чак осам песама са овог албума  нашло се у топ 10 National Contemporary Jazz Radio листе, а три су заузеле и прво место. Уз Давида Санборна и Пхила Wоодса проглашен је за једног од омиљених Алто Саx свирача године према анкети читалаца Јаззиз магазина. 
Бубњар Dave Weckl награђен је бројним признањима па га је тако часопис Moder Drummer укључио у своју Кућу славних и прогласио га „једним од 25 најбољих бубњара свих времена“. У Chick Corea Elektric bandu показао је изванредно бубњарско умеће и иновативно коришћење електронских и акустичних бубњева. Као соло уметник, Даве је снимио и продуцирао девет албума укључујући Masterplan, Heads Up, Hardwired, док је његов бенд издао пет студијских албума: Rhythm Of The Soul, Synergy, Transition, Perpetual Motion, Multiplicity је такође представио и live албум, као и компилацију DWB и серију видео инструкција под називом The Zone.

Концерт икона џез сцене биће ограниченог капацитета у смањеној поставци Арене, а улазнице се продају по ценама од 2490 динара и навише на продајним местима ЦС Евентима као и на благајнама: Комбанк Арене, Билет центра Београда, Ушће Шопинг центра, Дома омладине и путем сајтова: www.kombankarena.com и www.eventim.rs

 

Top