26.04.2017

Film o Niku Kejvu na Beldoksu

nik_kejv.jpg

Projekcijom filma "Još jednom s emocijom", Endrua Dominika, 8. maja u 20.30, u Velikoj sali Sava centra počinje 10. Beldoks, koji u godini jubileja donosi pregršt novina, filmova i, prvi put, regionalni market dokumentarnih filmova.

Sam odabir filma kao što je "Još jednom s emocijom" ukazuje na velike ambicije koje ima ovogodišnji Beldoks. U pitanju je veličanstveno dokumentarno ostvarenje, rađeno u crno-beloj tehnici o stvaranju sada već legendarnog albuma "Skeleton Tree" Nika Kejva, naravno sa njegovim sastavom The Bad Seeds.
Originalno zamišljen kao performans, film nas uvlači u nešto mnogo značajnije sa čime se i sam reditelj Dominik suočava, a to je tragična pozadina pisanja i snimanja tog albuma. Film čine isprepletane naracije snimljenog performansa novog albuma Bad Seeds i intervjui i snimci koje je sakupljao Dominik. Kao rezultat imamo film tako kompletan, surov i sirov, istinski testament jednog umetnika koji pokušava da pronađe izlaz iz tame.
Film je premijeru doživeo u Veneciji prošle godine, nakon čega je prikazan u više od 30 zemalja, ostvarivši izvanredan uspeh širom sveta. Reditelj Endru Dominik poznat je po igranim filmovima, počev od izvanredno filma "Chopper" sa Erikom Banom, koji je radio u Australiji i koji mu je otvorio vrata ka Holivudu, do visokostilizovanih drama "Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa" i "Killing them softly" sa Bredom Pitom, sa kojima se dokazao kao autor od kojeg se očekuju specifična ostvarenja. Tako je i sa filmom "Još jednom s emocijom", koji u svojoj snazi nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
10. Beldoks biće održan od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama. Većina naslova doživeće na Beldoksu svoje evropske ili svetske premijere. Beldoks će otvaranje upriličiti u Sava centru, a ostali programi biće u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali “Dinko Tucaković” u Kinoteci u Kosovskoj. Prvi put, u okviru Beldoksa biće održan i market dokumentarnih filmova, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije, Kreativna Evropa.

 

Servisi

Želite li da primate naš e-bilten?
Budite prvi koji će saznati novine u
ŠTARK ARENI.
UKUCAJ SVOJU e-mail ADRESU.


Grad Beograd

Sva prava zadržana © 2018 Stark Arena
Uslovi korišćenja web portala